Обережно! Пташиний грип!

Богодухівське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження однієї з найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом епізоотична ситуація щодо захворювання на високопатогенний грип птиці суттєво погіршилася, про що свідчать зареєстровані випадки захворювання дикої та свійської птиці у Сумській та Рівненській областях.

Зазначаємо, що Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Особливо під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Грип птиці (чума птиці) — висококонтагіозна вірусна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання, травлення та пригніченням. До вірусу грипу птиці  сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки та інші види птахів. Дикі птахи, що мігрують, є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні. Також, факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця,  тушки,  пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал,  комахи,  пухоїди,   гризуни.

Клінічні ознаки захворювання у птиці:

  • Загальні для всіх видів птахів:відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт та раптова смерть.
  • У курей:ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів:нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
  • Смерть наступає протягом 1–2-х діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може сягати 80–100%. Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено.

Оскільки вірус має спорідненість з вірусами грипу людей, то до вірусу пташиного грипу сприятливі й люди, які мали безпосередній чи близький контакти з інфікованими птахами або з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів. Починаючи з 1997 року було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного гриппу. Більшість випадків захворювання людей відбулося в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Зазначаємо, що випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.

 Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

– здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

– здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

– інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

– на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

– притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

– утримувати різних види птахів окремо;

– виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

– не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

– проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

– забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

– проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

– проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

– дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

 

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці та у випадку масової загибелі птиці негайно сповістіть фахівця ветеринарної медицини  Коломацької дільниці Богодухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини та/або Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO