ШТАМ КОРОНАВІРУСУ OMICRON XBB.1.5 (КРАКЕН) ПОШИРЮЄТЬСЯ

Під час війни підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних захворювань. Статистика захворюваності на COVID-19 продовжує висхідну динаміку.

За даними п’яти КНП «Центр первинної медико- санітарної допомоги» Богодухівського району захворюваність на КОВІД у порівнянні з попереднім тижнем серед населення зросла майже у 4 рази, так за період з 20.03.2023 по 24.03.2023р.р. було підтверджено захворювання у 13 осіб, із них 11 дорослих, 2 дитини, одна дитина госпіталізована, за період з 27.03.2023 по 31.03.2023р.р. хворих 51 особа, із них 43 дорослих, 8 дітей, до лікувальних закладів госпіталізовано 3 дорослих, 1 дитину.

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я України  за результатом секвенування цього тижня підтвердила циркуляцію варіанту Omicron XBB.1.5 (Кракен)  коронавірусу SARS-CoV-2 у переважній більшості областей країни, серед яких і Харківська область. Такий розвиток події був прогнозований, адже кожна нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2 витісняє собою попередню.

Нагадуємо, що 24 січня 2023 року в Україні  зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». Пацієнт з Сумської області, вакцинований проти COVID-19 не був.

Сам по собі штам Omicron клінічно переноситься пацієнтами легше, проте він передається швидше. Тому питання циркуляції Omicron XBB.1.5 в усіх областях — питання тижнів. Порівняно з попередніми штамами, цей штам найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Симптоми «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен»:

  • підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • головний і м’язовий біль;
  • нежить і чхання, кашель;
  • першіння в горлі;
  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Як убезпечити себе від зараження?

  1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.
  2. Уникайте скупчення людей.
  3. Використовуйте захисну маску: обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить) та якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.
  4. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків від важкого  захворювання на Covid-19 та його потенційно нових штамів — є доступна та безоплатна вакцинація.  Для щеплення не обов’язково мати декларацію з лікарем, охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації.

Захистіть себе та своїх близьких!

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Харківській області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO