ЯК ВІДНОВИТИ ВТРАЧЕНІ ДОКУМЕНТИ ПРО ВИЩУ ОСВІТУ?

Починаючи з 2014 року, чимало українців були вимушені залишити своє житло на тимчасово окупованих територіях та шукати порятунку в інших регіонах країни. Дуже часто, прибуваючи до нового місця проживання, вони стикаються з великою кількістю проблем, пов’язаних з побутом, фінансовими справами, житловими умовами та різними питаннями юридичного характеру.

Серед основних проблем – відновлення  документів, зокрема, документів про вищу освіту. Вони можуть бути загублені, залишені на непідконтрольній території, пошкоджені, знищені або ж взагалі не отримані на окупованій території. Відновити такі документи іноді буває доволі складно, оскільки навчальний заклад, де здобувалась освіта, і уся його документація може залишитись на непідконтрольній території або заклад вже було ліквідовано.

Проте , у національному законодавстві містяться норми, що регулюють питання відновлення або видачі дублікатів документів про освіту для внутрішньо переміщених осіб.

Важливо знати алгоритм дій для отримання дубліката документа про вищу освіту.
Так, особа може звернутись із відповідною  заявою до Міністерства освіти і науки України (далі – МОН), у разі якщо вона:
виконала увесь навчальний план;
пройшла державну атестацію у своєму вищому навчальному закладі, який розташований на окупованій території;
відмовилась отримувати документ про освіту, що не відповідає українському законодавству.

До заяви додається копія документа, що посвідчує особу, а також академічна довідка чи залікова книжка (за наявності).

У разі якщо особа отримала у 2014 році документ про вищу освіту, зразок якого не відповідає національному законодавству, вона також звертається до МОН із заявою, до якої додається копія документа, що посвідчує особу і копія отриманого документа про вищу освіту (зразок якого не відповідає законодавству), отриманий у вищому навчальному закладі, що знаходиться на окупованій території.

У випадку подання вищезазначених заяв, МОН визначає вищий навчальний заклад, який забезпечить виготовлення і видачу документ про вищу освіту і додатка до нього.
При цьому слід пам’ятати, що інформація, яка стосується навчання випускника (курс, рік навчання, напрям підготовки (спеціальність)), обов’язково перевіряється у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) для підтвердження достовірності факту здобуття освіти.

У разі закінчення  навчального закладу до 2014 року, дублікат документа про вищу освіту державного зразка та додаток до нього також можна отримати, подавши відповідну заяву МОН.

В свою чергу, МОН визначає заклад освіти в іншому регіоні (на підконтрольній українському уряду території), який має виготовити дублікат документа про вищу освіту. У дублікаті документа зазначається найменування закладу, де дійсно навчалась особа, а також підпис, печатка, прізвище, ініціали та посада керівника того вищого навчального закладу, який здійснював виготовлення дубліката.

Як захистити свої права, якщо МОН відмовляє у визначенні вищого навчального закладу, який має забезпечити виготовлення і видачу документа про вищу освіту і додатка до нього – читайте у нас на сайті:  https://bit.ly/3i9OYaZ

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  – звертайтеся в відділ «Коломацьке бюро правової допомоги» Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по четвер з 08-00 до 17-00, у пятницю з 08-00 до 15-45,  за адресою: сел. Коломак, вул. Свободи, 8. тел. (05766)56-316.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти