ПОНОВЛЕННЯ НЕЗАКОННО ЗВІЛЬНЕНОГО ПРАЦІВНИКА НА РОБОТІ

Кожен громадянин має право на захист від незаконного звільнення. Це право гарантоване ч. 6 ст. 43 Конституцією України і забезпечується закріпленням низки законодавчих вимог до порядку припинення трудових відносин.

Якщо звільнення відбулось без законних на те підстав, відповідно до статті 233 Кодексу закону про працю України (далі- КЗпП) працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення – в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

У разі пропуску з поважних причин місячного строку, встановленого для подання позовної заяви про поновлення на роботі, суд може поновити цей строк.

До позовної заяви про поновлення на роботі необхідно подати наступні документи :

  1. Копія наказу про прийняття на роботу.
  2. Копія наказу про звільнення.
  3. Довідка про розмір середньої заробітної плати за останні два календарні місяці роботи.
  4. Копії позовної заяви відповідно до кількості сторін (без додатків).
  5. Інші документи, які підтверджують обґрунтованість вимог позивача.
  6. Довіреність представника (за необхідності).

Слід зазначити, що згідно ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Окрім того, незаконно звільнений працівник у судовому порядку може вимагати відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя, що передбачено ст.  237¹ КЗпП України.

У разі визнання судом звільнення або переведення на іншу роботу незаконним, то вважається, що працівник не припиняв своєї роботи, а значить укладати новий трудовий договір із ним не потрібно, всі умови раніше укладеного договору зберігаються в повному обсязі.

Таке рішення суду про поновлення на роботі виконується невідкладно. При чому негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивостей обов’язковості і підлягає виконанню з часу його оголошення в судовому засіданні. Чекати набрання рішенням законної сили – не потрібно.

Поновлення працівника на роботі відбувається з дати звільнення працівника на підставі рішення суду, яким визнано таке звільнення незаконним, а не з дати винесення судом відповідного рішення.

В свою чергу, відповідне рішення суду вважається виконаним з дня видання  роботодавцем наказу про поновлення на роботі з внесенням відповідного запису у трудову книжку працівника .

Наказ про поновлення працівника на роботі повинен містити пункти про:

  1. скасування наказу про звільнення;
  2. поновлення працівника на посаді, яку він займав до звільнення ( тобто фактично допустити працівника до виконання трудових обов’язків та створити умови, за яких працівник зможе здійснювати трудові обов’язки у порядку, що мав місце до незаконного звільнення);
  3. виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

У випадку, коли працівника звільнено без законних підстав або з порушенням встановленого порядку, але поновити його на роботі неможливо внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації, суд визнає звільнення неправильним і зобов’язує ліквідаційну комісію або власника (орган, уповноважений управляти майном ліквідованого підприємства, установи, організації, а у відповідних випадках – правонаступника) виплатити цьому працівникові заробітну плату за час вимушеного прогулу.

Одночасно, відповідно до а. 3 п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»,  суд визначає працівника звільненим за пунктом 1 статті 40 КЗпП України у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи чи організації.

Якщо ж на день прийняття судом рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника процедуру ліквідації підприємства, установи, організації розпочато, але ще не завершено, на вказане підприємство, установу, організацію покладається обов’язок поновлення на роботі такого працівника та здійснення на його користь визначених законодавством виплат.

Слід звернути увагу, що у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника передбачена відповідальність. В такому випадку виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника – фізичну особу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на боржника – юридичну особу – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання.

У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин, відповідно до ст. 75 Закону України «Про виконавче провадження», виконавець у тому самому порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.

Отже якщо Ви вважаєте, що звільнення незаконне, в такому випадку, не зволікайте, використайте своє право звернутися до суду за захистом порушених трудових прав.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  – звертайтеся в відділ «Коломацьке бюро правової допомоги» Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п’ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: сел. Коломак, пров. Свободи, 8. тел. (05766)56-316.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти