Не допустити виникнення пожежі

Незважаючи на сувору заборону випалювання сухої трави та очерету, на номер Cлужби порятунку “101” щодоби надходить понад 100 повідомлень про займання сухостоїв на Харківщині. І з кожною годиною їхня кількість зростає!

Загальна площа цих пожеж вражає – понад 90 га за добу! Переважна їх більшість трапляється через легковажність громадян, котрі попри чисельні застереження в засобах масової інформації продовжують наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою. Чи не кожного дня чимало сил та часу пожежно-рятувальні підрозділи витрачають на ліквідацію пожеж на відкритих територіях. І шкода, що громадяни не розуміють, як дорого державі обходиться таке “прибирання”.

Під час таких пожеж мешканці самостійно намагаються завадити розповсюдженню полум’я і при цьому нерідко отримують опіки. Крім того, внаслідок вогню, що перекидається від горіння трави та сміття, в людей згорають житлові будинки, господарські споруди, грубі корми для худоби, паркани тощо. Уже в поточному році внаслідок горіння залишків сухої трави, бур’яну та сміття неодноразово виникали аварійні відключення повітряних ліній електропередачі.

Харківські енергетики наголошують: категорично забороняється розпалювати вогнища чи палити суху траву та гілки під лініями електропередачі й поблизу трансформаторних підстанцій, а також захаращувати територію в охоронних зонах енергетичних об’єктів. Слід пам’ятати, що самостійне гасіння електроустаткування небезпечне для життя!

Відповідно до ухваленого закону  України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу” від 13.04.2020 року № 556-ІХ значно зросли штрафи за підпали, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем.

Залежно від наслідків, які спричинить самовільний підпал, халатне господарювання може вилитись у значну суму.

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні порушення, зокрема при  порушені вимог пожежної безпеки в лісах сума штрафу складає  1530-15300 гривень.

Водночас унаслідок знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі  штрафи зросли до 4590-30600 гривень.

За  випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах,  відповідно до статті 771 Кодексу України про адміністративні порушення сума штрафу складає  3060-15300 гривень. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу 6120-30600 гривень.

Працівники товариства закликають: не експериментуйте із займистими речовинами у пожежонебезпечний сухий період! Не будьте байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Зверніть увагу – загасити займання трави поблизу житлового сектору на самому початку легко – просто вилити відро води чи закидати землею. Не допускайте спалювання сміття, особливо в суху вітряну погоду, не випалюйте очерет, суху траву та стерню, не дозволяйте дітям гратися сірниками та запальничками.

При виникненні пожежі негайно телефонуйте за номером “101”!

У випадку виникнення пожежі поблизу ліній електропередачі, електроустаткування слід також додатково попередити енергетиків АТ “Харківобленерго” за цілодобовим телефоном кол-центру: 057-34-24-413, 067-23-40-413, 063-05-40-413, 050-05-40-413 (м. Харків та Харківська область).

Пам’ятайте! Пожежу легше попередити, ніж загасити! Дотримання правил пожежної безпеки доступне кожному. Тож зробіть усе можливе, щоб зберегти життя та здоров’я своє та Ваших рідних і близьких!

                                                                                    АТ “Харківобленерго”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти