Безпечного куріння не існує

Тютюнопаління – найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну занесено в Міжнародну класифікацію захворювань. За статистикою, щорічно від захворювань, спричинених тютюнокурінням у світі помирає понад 4 мільйони людей, в Україні –110 тисяч.

Коли ви курите, ваш організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.Нікотин сприяє звуженню судин. При тривалому палінні кровоносні судини приходять у стан спазмів. Курці частіше страждають хронічним бронхітом. Шкідливий вплив тютюнового диму на секрецію залоз шлунку. Нікотин особливо шкідливий для мозку, серця і легень. Куріння чоловіків – біда, куріння жінок – двічі біда, бо це загроза і для курящої жінки і для її дитини. З курінням матері пов’язані багато захворювань  вагітності, пологів, дитячі захворювання. Отрути тютюну особливо небезпечні для мозку плоду. Мертвонародження, розумова і фізична відсталість дітей, недорозвинення органів та інші каліцтва дітей, їх передчасна поява на світ – жорстока плата за пристрасть матері до куріння. Тютюновий дим і куріння надзвичайно шкідливі у молодому віці. Є прямі докази зниження розумових здібностей у підлітків внаслідок куріння. У них особливо яскраво виражено шкідливу дію тютюну на нервову систему, серце, судини. На жаль, багато хто в збиток своєму здоров’ю ставиться зі зневагою до істини про шкоду куріння. Чому така тяга у молоді до куріння? Найчастіше з цікавості і бажання долучитися до дорослого світу школярі створюють міф про престижність куріння. Називають й інші причини куріння: нудьгу, моду, наслідування, звичку, прагнення до самоствердження. Деякі вважають, ніби куріння полегшує спілкування, допомагає переключитися з одного виду діяльності на інший.

Подумайте, чи принесе вам користь куріння і станете ви дорослим від того, що будете добровільно погіршувати своє здоров’я.Саме у цей період формується репродуктивне здоров’я.  Тютюнова отрута переробляється в печінці і видаляється з організму нирками, у курця порушується нормальний обмін речовин. Тому тютюнопаління приносить непоправну шкоду.

Шкідливе і пасивне куріння, коли людина, яка не палить, вимушена дихати тютюновим димом і таким чином також наражається на небезпеку.

З 11 липня 2022 року набрали чинності зміни до статті 13 Закону України № 2899-IV щодо захисту населення від шкоди вторинного тютюнового диму. Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо.

Згідно закону, з 11 липня по території всієї України заборонено куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну (IQOS і glo), на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у певних громадських місцях. Відповідний законопроект Верховна Рада ухвалила ще 16 грудня 2021 року.

Курити звичайні та електронні сигарети заборонено:

– у ліфтах та таксофонах;

– у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

– у приміщеннях та на території навчальних закладів;

– у приміщеннях та на території спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури та спорту;

– у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

– у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

– у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

– у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

– у приміщеннях готелів та засобів розміщення громадян;

– у приміщеннях гуртожитків;

– на дитячих майданчиках;

– у місцях загального використання житлових будинків;

– у підземних переходах;

– у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі таксі;

– на вокзалах та станціях;

– на зупинках маршрутних транспортних засобів.

Також заборонено куріння електронних сигарет в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, передбачає накладення штрафу.

Поряд із тим, що правоохоронні органи зобов’язані штрафувати за такі порушення, давайте й самі будемо проявляти активну громадянську позицію і робити зауваження людям, котрі палять у зазначених місцях. Адже вони шкодять не тільки своєму здоров’ю, а й здоров’ю людей, які їх оточують. А здоров’я, як ми знаємо, – найцінніше з того, що є.

Якщо ви не курите, ні в якому разі не беріть сигарету в руки, якщо ви вживаєте тютюн, відмовтеся від вашої звички, якщо люди, які вам небайдужі курять, допоможіть їм позбутися від цього.

Намагайтеся не піддавати себе дії диму від куріння інших людей.

Кинути курити треба відразу і назавжди, тоді швидко згасає цей умовний рефлекс. Курець із будьяким стажем може відвикнути від тютюнового зілля. Важливо переконатися у шкоді куріння і мати силу волі. Кожен раз треба гасити бажання закурити – попити воду (сік), з’їсти цукерку або глибоко подихати. Шкода куріння очевидна. Ми не повинні миритися з таким злом. Прочитавши цю статтю, задумайтеся про це, і, якщо самі не курите, то допоможіть людині яка курить позбутися від цієї згубної звички.

Пам’ятайте, що некурящі люди відчувають себе впевненіше в сучасному суспільстві, краще виглядають, довше живуть, зберігають емоційну та фізичну активність і, відповідно, швидше досягають успіху.

Будьте здорові та бережіть своє життя та  життя ваших рідних!

Богодухівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO