Відповідно до офіційної заяви Уповноваженого у справах зниклих безвісти з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року, близько семи тисяч осіб вважаються зниклими безвісти. Багато людей втратили зв’язок зі своїми рідними, які стали на захист держави до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. Що робити у такому випадку членам сімей чи родичам військовослужбовців? Куди звертатися?

Тож, які першочергові дії потрібно зробити при пошуку зниклого безвісти військового?
КРОК 1
ЗІБРАТИ МАКСИМАЛЬНО МОЖЛИВУ ІНФОРМАЦІЮ:
⦁ ПІБ, дата народження
⦁ посада, звання, військово-облікова спеціальність
⦁ контактні дані місця постійної дислокації військової частини
⦁ контактні дані військкомату, з якого призивався військовослужбовець
⦁ назву та номер військової частини чи підрозділу проходження служби
⦁ копії документів: паспорт, особовий номер ІПН, номер військового квитка або тимчасового військового квитка або жетону
⦁ ПІБ та контакти безпосереднього командира, командира частини
⦁ телефон гарячої лінії частини, бригади, угрупування
⦁ встановити останнє місцезнаходження захисника
⦁ встановити обставини, після яких він зник
⦁ фотографії, опис особливих прикмет (тату, шрами, імпланти, родимі плями, переломи тощо)
⦁ фотоматеріали, які підтверджують факт перебування особи в полоні, загибель тощо

КРОК 2
Звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату), з якого була мобілізована особа і перевірити наявність/відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу зниклого безвісти
КРОК 3
Звернутися до Національної поліції із заявою про зникнення людини
У разі наявності інформації про зникнення особи безвісти за вказаних обставин, необхідно подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, до відповідного територіального органу Національної поліції України.
Важливо: заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, може бути подана не тільки родичем такої особи, а й будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення (стаття 18 Закону).
Звернутися до поліції також можливо електронною поштою: rozshuk_znyklyh@police.gov.ua або за телефоном: 102 та +380 89 420 18 66. Отримати інформацію щодо процедури розшуку рідних чи знайомих також можна за номером гарячої лінії 0 800 212 151.
КРОК 4
Звернутися до Національного інформаційного бюро
Цей орган створено відповідно до вимог ст 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими від 12.08.1949 та ст 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949.
Сюди також можна звернутися за контактними телефонами або шляхом електронного звернення.
Гаряча лінія безкоштовно: 1648
Дзвінки з-за кордону: +380 44 287 81 65
⦁ E-mail: nib.uncp.info@gmail.com
⦁ На сайті:⦁  https://nib.gov.ua/uk/ можна повідомити про полон чи зникнення за посиланнями на
⦁ Viber-Бот:⦁  https://chats.viber.com/nibuncpbot
⦁ Telegram-Бот:⦁  https://t.me/nibuncpbot
⦁ Google-Форму:⦁  https://nib.gov.ua/request (за попередньою реєстрацією на сайті)
КРОК 5
Звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин.
Телефон для дзвінків з України: 0 800 33 92 47
Дзвінки з-за кордону (або месенджер) за номером: +38 095 896 04 21
E-mail: war2022people@gmail.com

“Звернення до Офісу Уповноваженого обов’язкове! В регіонах працюють представники уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин. Всі вони приймають особисто. Будь ласка, враховуйте це, що ви також маєте можливість звернутися до регіонального офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти.”
Контакти регіональних офісів Уповноваженого з питань зниклих безвісти дивіться на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Коли родичі та рідні розпочинають процес пошуку зниклого безвісти військового, звернення до перелічених органів та установ є обов’язковим. Але слід зазначити, що цей перелік не є вичерпним.

Наступним з переліку звернень за інформацією є Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Цей штаб утворено 11 березня минулого року, відповідно до постанови Кабінету міністрів №257 та діє під координацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України. До штабу входить велике коло осіб і їх основним повноваженням є ведення перемовин щодо обмінів звільнення полонених та заручників, здійснення самих обмінів. Існує спеціальний порядок здійснення цих обмінів, але він тільки для службового користування, яким чином відбувається цей процес та хто підлягає першочерговому обміну невідомо. Але наша держава робить все можливе, щоб всі полонені були в однаковому правовому статусі, у всіх були однакові можливості, щоб цей обмін якнайшвидше відбувся.

Наступним органом, куди можна звернутися, є Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії РФ. Цей об’єднаний центр також був створений після початку повномасштабного вторгнення і він дозволяє подати звернення на сайті Служби безпеки України через визначений формуляр.” – поділилася досвідом пані Мака.

Правові наслідки набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин
Правила визнання фізичної особи безвісно відсутньою містить стаття 43 ЦК, відповідно до частини першої якої фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.
Порядок визнання фізичної особи безвісно відсутньою встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України (частина третя статті 43 ЦК).

Взаємодія членів сімей військовослужбовців, зниклих безвісти, з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, військовими частинами
Командир військової частини не пізніше наступного дня після зникнення безвісти, захоплення в заручники або полон військовослужбовця зобов’язаний організувати повідомлення керівника ТЦК та СП за місцем проживання сім’ї, дату і причину зникнення безвісти/ захоплення в полон військовослужбовця. Сповіщення складається у двох примірниках і перший примірник надсилається до ТЦК та СП.
Керівник ТЦК та СП протягом 7 днів передає членам сім’ї офіційне Сповіщення сім’ї, а також він повинен проінформувати щодо пільг, передбачених законодавством України, і роз’яснити порядок подання документів для призначення пенсії (допомоги) членам сім’ї. Усі отримані ТЦК та СП документи, які підтверджують статус військовослужбовця, зберігаються у центрі.
Родичі військовослужбовців, зі свого боку, у разі втрати зв’язку з військовослужбовцем мають звертатися за інформацією до ТЦК та СП за місцем свого постійного проживання або за місцем призову військовослужбовця на службу. Якщо в центрі немає відомостей про місце перебування військовослужбовця, керівник зобов’язаний направити запит безпосередньо до військової частини за місцем служби військовослужбовця або до відповідного кадрового органу, у якому ведеться облік особового складу.

Сповіщення ТЦК зобов’язані видати у порядку розділу 6 Інструкції з організації обліку особового складу Міністерства оборони України. Крім цього, інструкцією визначено, що у разі звернення членів сім’ї (близьких родичів) до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо отримання повторного сповіщення сім’ї їм може бути виданий(а) дублікат (копія) зазначеного сповіщення. Тобто, сповіщення видається не батькові і матері, а членам сім’ї. Якщо ми доводимо, що ми є членом сім’ї, то будь-який член сім’ї має право на отримання сповіщення.

За матеріалами : https://pravokator.club/news/yakyj-algorytm-dij-z-rozshuku-znyklogo-bezvisti-vijskovogo/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO