ГЕНДЕРНА ДИСКРИМІНАЦІЯ.

Проблема гендерної дискримінації сьогодні залишається актуальною, проте демократичні країни, серед яких і Україна, демонструють прагнення до боротьби за рівні права й можливості для жінок і чоловіків.

Дискримінація щодо жінок найбільш сильно проявляється у сферах економіки, доступу до освіти, медицини, процесу прийняття рішень, а також — у свободі від насильства.

Лідерами у боротьбі за рівноправність є Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, а також Німеччина таФранція.

Розвинені демократичні країни демонструють великий прогрес у досягненні гендерної рівності, адже рівень економічного та соціального розвитку країн залежить від того, наскільки забезпечені рівні права й можливості чоловіків і жінок.

На пострадянському просторі в контексті найгостріших проявів дискримінації жінок актуально говорити про сектори політики, управління, а також — про питання нерівності оплати праці.

 Розрив в оплаті праці на сьогодні,  становить більше ніж 20% тільки в тих сферах, де дані збираються Державною службою статистики.

Серйозні побоювання викликає рівень гендерно зумовленого насильства.

У 2020 році було близько 200 тис. звернень до правоохоронних органів за фактами домашнього насильства. Більш як 85% постраждалих — жінки. Тому, безумовно, прояв насильства є одним із видів дискримінації за ознакою статі.

Відстоювати права жінок допомагає низка ініціатив та інструментів, які вже сьогодні закріплені в українських нормативно-правових актах, і вони широко застосовуються на національному та місцевому рівнях.

Згідно з чинним законодавством у нашій країні заборонено висувати дискримінаційні вимоги до громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного й соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Якщо у вас є питання, звертайтеся до фахівців Коломацької районної філії Харківського обласного центру зайнятості, які нададуть Вам детальну інформацію

(тел. 5-64-89, 5-66-41)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти