Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Валківському та Коломацькому районах інформує

Медогляд перед шлюбом – добровільний

Відповідно до ст. 30 Сімейного кодексу України наречені зобов’язані повідомити один одного про стан свого здоров’я, для цього державою забезпечені умови для медичного обстеження наречених.

Порядком здійснення добровільного медичного обстеження наречених, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2002 №1740 передбачено, що орган державної реєстрації актів цивільного стану, під час приймання заяви про реєстрацію шлюбу, інформує осіб, які подають таку заяву, про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення на медичне обстеження.

Про видачу направлення або про відмову від медичного обстеження особи, яка бере шлюб, працівник органу державної реєстрації актів цивільного стану проставляє відмітку на заяві про реєстрацію шлюбу

Медичне обстеження осіб за направленнями органів державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється в акредитованих лікувально-профілактичних закладах.

Лікувально-профілактичні заклади зобов’язані здійснити медичне обстеження наречених, протягом 20 днів після їх звернення до цих закладів. Звертаємо увагу, що медичне обстеження наречених, проводиться тільки за їх бажанням.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20.12.2002 №480 «Про перелік видів добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу» затверджено перелік видів добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу та форму №  147-2/о  «Направлення  на  добровільне медичне обстеження особи,  яка  подала  заяву  про  реєстрацію  шлюбу»  та Інструкцію щодо її заповнення.

Добровільне медичне обстеження осіб,  які  подали  заяву  про реєстрацію шлюбу, передбачає:


 I. Консультації лікарів

  1. Лікаря-терапевта або лікаря. загальної практики – сімейного лікаря.
  2. Лікаря-акушера-гінеколога.
  3. Лікаря-уролога.
  4. Лікаря-генетика.
  5. Лікарів кабінетів, центрів планування сім’ї.

За показаннями – консультації | лікарів інших спеціальностей.                                       


 II. Клініко-лабораторне обстеження

  1. Загальний аналіз крові.
  2. Загальний аналіз сечі.
  3. Аналіз крові на цукор.
  4. Аналіз крові на сифіліс.
  5. Аналіз крові на ВІЛ.
  6. Флюорографія органів грудної клітки.
  1. Бактеріоскопічне і цитологічне дослідження матеріалу з піхви, уретри, цервікального каналу (для  жінок).
  2. Бактеріоскопічне дослідження матеріалу з уретри (для чоловіків). За   показаннями – додаткові види клініко-лабораторного                                 обстеження.

Відомості про результати медичного обстеження повідомляються лише особам, які пройшли обстеження, і заносяться до медичних карток.

Відмова наречених проходити добровільне медичне обстеження перед вступом у шлюб, не буде перешкодою для реєстрації шлюбу.

Л.М.Губська, заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Валківському та Коломацькому районах ГТУЮ у Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO