Звернення представників патріотичної громадськості Харківщини щодо гідного відзначення 330-річчя обрання гетьманом України Івана Мазепи

Президентові України

Петру Порошенку

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

представників патріотичної громадськості Харківщини

щодо  гідного  відзначення 330-річчя обрання

гетьманом України Івана Мазепи

 

Шановний пане Президенте

Нинішнього року (25 липня 2017 року)  виповнюється 330 років від часу обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорізького, що мало велике значення для становлення Української козацької держави й подальшої  боротьби за свободу та незалежність України.

Відповідно до постанови Верховної Ради  України від 22 грудня 2016 року № 1807-VIII, ця дата занесена до  Календаря  пам’ятних дат і ювілеїв, відзначення яких у 2017 році рекомендовано проводити на державному рівні з активними висвітленням її у засобах масової інформації та із залученням до меморіальних заходів широких верств населення.

У зв’язку з цим звертаємося до Вас з проханням своїм Указом оголосити 2017-й рік в Україні Роком Івана Мазепи та вжити заходів для гідного відзначення пам’ятної дати, пов’язаної з обранням його гетьманом України. З цією метою пропонуємо підтримати ініціативи Громадської ради з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України, яка була створена на Харківщині влітку 2016 року й розробила план заходів щодо відзначення цієї пам’ятної  дати, що, зокрема,  передбачає:

1. Проведення у м. Харкові  міжнародної наукової конференції, присвяченої темі гетьманської влади в Україні й постаті гетьмана Івана Мазепи.  Видання збірника наукових праць.

2. Проведення конкурсу на кращий проект пам’ятника, що увічнюватиме історичну подію – вибори Івана Мазепи гетьманом України, виготовлення та встановлення цього пам’ятника в селищі Коломак Харківської області. Проведення урочистої церемонії відкриття  пам’ятника за участю представників органів центральної та місцевої влади, громадськості, української діаспори, професійних та самодіяльних артистів і творчих колективів.

3. Підготовка та постановка  опери  «Іван Мазепа» на відкритому майданчику в селищі Коломак та на сцені Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М. Лисенка.

4. Демонстрацію документальних і художніх фільмів на центральних та місцевих каналах телебачення, присвячених гетьману Івану Мазепі та його добі. Поширення тематичних публікації  у всеукраїнських та місцевих ЗМІ та проведення уроків на цю тему в  навчальних закладах тощо.

5. Видання ювілейної монети, поштових марок та конвертів присвячених пам’ятній даті.

Вищезгадані пропозиції  Громадської ради вже пройшли громадське обговорення і отримали схвальні відгуки  з боку Міністерства культури та Міністерства закордонних справ України, Інституту національної пам’яті, Інституту історії НАН України,  Музею гетьманства, мерій міст, які були гетьманськими столицями, представників релігійних та національно-культурних об’єднань, в тому числі закордонних. Тому вважаємо, що для їх реалізації на державному рівні має бути  створений Оргкомітет, який і забезпечить гідне  відзначення 330-річчя обрання гетьманом України Івана Мазепи, а саме відзначення має проходити під опікою Президента України, як найвищої посадової особи в державі.

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» про результати розгляду цього звернення просимо повідомити Громадську раду з відзначення 330-річчя обрання І.Мазепи гетьманом України, яка знаходиться за адресою: 61052, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 31, оф. 12.

Ухвалено на зборах громадськості

09 лютого 2017 року                                                 в м. Харкові

                       Головуючий:                                  А. Сергієнко

                       Секретар:                                       Т. Селезньова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO