Ротавірусна інфекція: симптоми та профілактика!

Ротавірус – це інфекційне захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки і тонкого кишківника. Цю недугу часто називають шлунковим або кишковим грипом і  відноситься вона до так званих “кишкових” інфекцій, однак із грипом ротавірус не має нічого спільного.

Захворювання є найпоширенішим у світі після гострої респіраторної вірусної інфекції. Збудником інфекції  є ротавірус, який отримав свою назву від латинського слова “rota” – колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

Хвороба переважно виникає в холодну пору року, за статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також це захворювання може носити епідемічний характер.

Захворювання дуже заразне, відноситься до так званих “хвороб брудних рук”. Джерелом ротавірусної інфекції є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих вірусами продуктів харчування.

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також, може з’являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.

Найчастіше ротавірусною інфекцією хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. У здорових дорослих ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельозу та холери).

Додатково інформуємо, що за даними МОЗ України в Одесі та Запоріжжі були виявлені спалахи ротавірусної інфекції.  Упродовж 19-25 січня 2024 року в Одесі було госпіталізовано п’ятьох дітей, які відвідували один дошкільний заклад,  у Запорізькій області зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це — 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медичних закладів закритого типу. Тривають протиепідемічні заходи, нових випадків захворювання не зареєстровано.

В 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції.

Богодухівське районне управління нагадує, що для зменшення ризику захворювання вірусними інфекціями, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни. Не забувайте мити руки після відвідування туалету або після того, як поміняли дитині підгузок або допомогли їй скористатися туалетом. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

Якщо ротавірусну інфекцію все ж виявили, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук додатково обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні необхідно мити з мийним засобом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає його подальше передавання.

Найефективнішим захистом від ротавірусної інфекції є вакцинація. В Україні вакцина від ротавірусної інфекції не належить до таких, які внесені до національного календаря профілактичних щеплень. Проте її можна придбати власним коштом.

При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

 

Богодухівське районне управління Головного управління

        Держпродспоживслужби в Харківській області

Безпечне використання пестицидів та агрохімікатів у період проведення польових робіт

Незабаром наступлять теплі сонячні дні й у нашому Богодухівському районі, як і в інших регіонах України, почнуться польові роботи, які проводяться населенням, сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами, власниками дачних та індивідуальних господарств. Польові роботи своєю чергою передбачають використання хімічних засобів захисту рослин, а саме  пестицидів і агрохімікатів.

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди та завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати – органічні, мінеральні й бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції. Завдяки пестицидам і агрохімікатам вдається запобігти втратам врожаю та підвищити продуктивність земель.

Утім, застосування речовин має суттєві обмеження. Наприклад, вони можуть негативно впливати на довкілля, забруднюючи ґрунти та водойми. Також деякі пестициди токсичні для корисних комах, таких як бджоли. Ще одна суттєва проблема – формування стійкості в шкідників до препаратів при тривалому застосуванні, що зменшує ефективність обробки. Залишки отруйних сполук у харчових продуктах також можуть негативно впливати на здоров’я людей. Тому дотримання правил безпеки під час застосування цих речовин дуже важливе. У кожній державі є нормативи, які регулюють використання хімікатів. У нашій країні вони регламентуються Законом України «Про пестициди і агрохімікати», Законами України «Про захист рослин», «Про бджільництво», Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» від 04.03.1996 №295, Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 03.08.1998 №1 (ДСП 8.8.1.2.001-98), Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 №382.

Відповідно до вищевказаних законодавчих актів, діють наступні вимоги до суб’єктів господарювання, підприємств всіх форм власності, які використовують пестициди:

  • забороняється провадження господарської діяльності з торгівлі та використання пестицидів та агрохімікатів до їх державної реєстрації;
  • до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами та забезпечені засобами індивідуального захисту (спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору), також повинна проводитись паспортизація об’єкта – документальне засвідчення наявності належних умов для роботи з пестицидами й агрохімікатами;
  • виконання всіх робіт з пестицидами та протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково повинне реєструватися в спеціальних журналах;
  • у зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і вживання їжі (не ближче 200 м від межі застосування пестицидів), які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою;
  • завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, терміни й методи застосування пестицидів (наприклад, інформуючи про це в місцевій пресі, по радіо, направити повідомлення до органів місцевого самоврядування та організувати розміщення оголошень у місцях масового перебування населення);
  • у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;
  • при вентиляторному обприскуванні зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м;
  • усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;
  • господарства повинні бути забезпечені пересувними агрегатами для приготування розчинів і заправки обприскувачів;
  • майданчики розчинних вузлів і пунктів повинні мати тверде покриття з забезпеченням стоку поверхневих вод у спеціальні бетоновані резервуари;
  • категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації;
  • до місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях, заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області закликає всіх суб’єктів господарювання, підприємства всіх форм власності, які у своїй діяльності використовують хімічні засоби захисту рослин, дотримуватись вимог чинного законодавства про пестициди та агрохімікати. Також нагадуємо, що на осіб винних у порушенні законодавства про пестициди та агрохімікати накладаються адміністративні стягнення, у порядку передбаченому законом.

Гігієна під час війни

Миття рук, запаси води, що робити, якщо немає мила і води – основні питання гігієни під час військових дій

Війна зменшує можливості доступу до базових потреб, таких як вода, тепло, їжа, засоби гігієни. Але дотримуватися правил гігієни – важливо. Поради щодо миття рук, запасів води та самостійного виготовлення антисептичних засобів допоможуть захистити ваше здоров’я та здоров’я вашої дитини.

Який запас води потрібен на одну людину?

На одну людину в кризові часи потрібно близько 7,5 літрів води на добу, за умови, що людина здебільшого перебуває не в укритті, а у квартирі/будинку: для умивання та миття, приготування їжі, пиття та миття посуду.

За умов перебування в укритті, літраж зменшується залежно від можливостей сховища, наявності вже готової їжі для споживання: 1,5 л води для пиття та 0,5-1 л технічної води для гігієни на одну людину.

 

Миття рук. 

Перше, що необхідно пам’ятати та чому слід навчити вашу дитину, – це часто мити руки з мило. Робити це треба після відвідин вбиральні, після перебування в громадському транспорті, дотику до поверхонь за межами дому, у тому числі до грошей, перед приготуванням та вживанням їжі, після контакту з домашньою твариною, перед тим, як здійснювати будь-які процедури з догляду за собою або дитиною.

Як правильно мити руки? 

Відкрити кран, намилити долоні, ретельно потерти внутрішню і тильну сторони, змити мило і закрити кран. У громадському місці краще відкривати та закривати кран за допомогою паперового рушника.

Якщо у вас немає доступу до води та мила, скористайтеся дезінфекційним засобом для рук, що містить принаймні 60% спирту. Втирайте його в руки не менше 20-30 секунд, доки руки не висохнуть.

Також для очищення рук можна використовувати спиртові або антибактеріальні вологі серветки.

Що робити, якщо немає чи обмежений доступ до мила та води?

Антисептик можна зробити власноруч зі складових, що є в аптеці. Візьміть 800 мл  етилового спирту, перекису водню 40 мл, столову ложку гліцерину та 120 мл води. Кількість можна пропорційно змінювати, відповідно до наявності у вас необхідних складників, контейнерів та потреб. Можна обійтися без перекису та гліцерину, вони покращують дію антисептика, але й без них він буде дієвим гігієнічним засобом. Усі елементи змішайте бажано в скляному посуді та перелийте в чисту просушену посудину із дозатором/пульверизатором/оприскувачем чи просто із вузьким горлом. Антисептик готовий. Пам’ятайте, його постійне використання мінімізує ризики інфекційних захворювань, що можуть передаватись через руки.

 

Використання посуду. 

Стежте за тим, щоб діти не пили зі склянок або кухолів, якими користувалися інші, а користувалися своїм індивідуальним посудом, у крайньому разі — одноразовим.

Якщо ж такої можливості немає, спільну склянку або кухоль потрібно ретельно вимити, перш ніж пити з нього. Особливо добре треба мити мийними засобами краї: їх торкаються губами, а разом зі слиною збудники хвороб можуть перейти від людини до людини.

Неприпустимо пити воду з крана, торкаючись його губами!

Ці просто рекомендації допоможуть зберегти ваше здоров’я і життя.

Богодухівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області

Триває деклараційна кампанія 2024: доходи, які необхідно обов’язково задекларувати

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2023 року до 01 травня 2024 року.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) подати декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи зобов’язані платники, які отримували:

окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ);

доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 ПКУ);

іноземні доходи  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ).

доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ);

доходи від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ).

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat