Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що відповідно до ст. 175 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Відповідно до п. 175.4 ст. 175 ПКУ право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно зі ст. 175 ПКУ надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому: об’єкт житлової іпотеки придбавається; збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом при наявності документального підтвердження понесених витрат за звітний податковий період, зокрема:

кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів;

паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлений іпотечний житловий кредит.

Для отримання податкової знижки за витратами 2023 року громадяни мають подати до податкових органів податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2024 року включно, з додатком Ф3 та підтверджуючими документами. Невикористане право на реалізацію податкової знижки не переноситься на наступні звітні періоди.

Звертаємо увагу на перевагах подання податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді, зокрема, через Електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова».

Тарілка, що врятує життя: як погане харчування впливає на ризик інсульту

Безліч досліджень доводять, що повноцінне збалансоване харчування дуже важливе у профілактиці та контролі ризику інсульту. Навіть життя у районі, де багато закладів фаст-фуд харчування може підвищити ризик виникнення інсульту, для таких районів навіть винайшли окремий термін – “харчове болото”.  У той же час вибір здорового способу життя знижує ризик інсульту на 80%: харчуйтесь здорово, додайте регулярну фізичну активність, не вживайте тютюн та алкоголь.

Запам’ятайте 5 простих правил здорового харчування. Вживаємо за добу:

  • п’ять порцій фруктів, овочів та ягід щодня (400-600 г);
  • не більше однієї чайної ложки солі;
  • не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків);
  • більше клітковини (цільнозернових каш, бобових, горіхів);
  • більше корисних олій, менше тваринних жирів та трансжирів (випічки, фастфуду, смажених страв).

Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс ПроЗдорове за посиланням: http://www.prozdorove.com.ua/ration

Жири у раціоні 

Жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. З них – не більше 10% – насичені жирні кислоти: жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири і олії на кшталт масла, сала, пальмової та кокосової олій. Не більше 1% – трансжири як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин: запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин. Все інше мають бути ненасичені жирні кислоти: деякі види горіхів, наприклад, волоські, мигдаль та арахіс, рослинна олія (соняшникова, оливкова), авокадо, лосось, оселедець, скумбрія, насіння соняшнику, льону, кунжут, гарбузове насіння.

Вуглеводи у раціоні 

Споживайте якісні вуглеводи – з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів і 25 грамів натуральних харчових волокон на день.

Рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

  • 2–5 років не менше 250 г на добу
  • 6–9 років не менше 350 г на добу
  • 10 років і старше, не менше 400 г на добу

Білки  у раціоні 

Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина тощо), що підвищують ризик серцево-судинних захворювань та раку, віддаючи перевагу більш корисному м’ясу птиці. Принаймні 2 рази на тиждень додавайте в раціон жирну рибу, яка містить корисні для серцево-судинної системи омега-3 жирні кислоти (скумбрія, оселедець, сардина тощо). Також важливо включати в свій раціон рослинні джерела білку – бобові (горох, квасолю, сочевицю тощо), насіння та горіхи.

Чому варто переглянути свою тарілку?

Згідно з даними всеукраїнського дослідження STEPS, у 2019 році майже 60% населення мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння. Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Щорічно щонайменше 2,8 мільйона осіб вмирає в результаті зайвої ваги або ожиріння.

Дорослі люди, які мають надмірну вагу або хворіють на ожиріння, ризикують захворіти на гіпертонію, діабет, серцево-судинні хвороби, зокрема інсульт, психосоціальні проблеми і деякі типи раку. Ці ризики підвищуютьсяіз зростанням індексу маси тіла і знижуються при втраті ваги.

Пам’ятка населенню щодо облаштування колодязів!

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода водночас може бути одним з факторів передачі багатьох інфекцій бактеріального, вірусного, паразитарного походження.

Як відомо, у сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі. Чим глибше розташований шар води, тим вона чистіша. При децентралізованому водопостачанні (з колодязів) додаткову обробку води, як правило, не проводять, але і така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолептичні властивості.

З часом всередину колодязя потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд тощо. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і виділення токсичних речовин. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби, коли в колодязі попадають трупи гризунів тощо. Забруднити  питну воду можуть  і весняні паводки,  дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води й різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві при недотриманні санітарно-технічних вимог та санітарних розривів від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів. Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у ній шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для того, щоб убезпечитися від вживання неякісної питної води, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  рекомендує власникам шахтних колодязів дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами й правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, під час їх облаштування та утримання, а саме:

  • місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • у радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
  • забороняється влаштовувати колодязі в місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях;
  • необхідно ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від нього, навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя;
  • наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;
  • не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції. Для дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України дезінфекційні засоби, які внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.

Єдиний спосіб оцінки якості та безпечності питної води – проведення лабораторних досліджень атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичні властивості води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. У зв’язку з цим рекомендуємо власникам колодязів  проводити аналізи води щороку.

Бережіть себе і своє здоров’я, дотримуйтесь порад фахівців!

Будьте впевненими в якості питної води, яку споживаєте.

 

Богодухівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області 

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat

-

loodgieter rotterdam