Профілактика захворювання гепатитами

28 липня відзначається Всесвітній День боротьби з гепатитом. Перший Всесвітній День боротьби з гепатитом був ініційований у 2008 році. Ініціатором проведення Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом виступив Світовий Альянс з проблем гепатиту. Згодом, в 2010-му році, на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, цей інформаційний та пам’ятний День було вирішено встановити і відзначати щорічно 28-го липня.

Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця» Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е.

Вірус гепатиту A (жовтуха) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом через уживання забруднених харчів або води. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Проблема водного фактору передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є аварії на підприємствах водопостачання та водовідведення,  дощові паводки, що провокують вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.  Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

Недуга не провокує розвиток хронічної хвороби печінки.

Гепатіт В передається через контакт із кров’ю або іншими рідинами організму інфікованої людини. Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Регулярний прийом медикаментів стримує розвиток вірусу та запобігає розвитку цирозу печінки.

Гепатит С передається шляхом проникнення вірусу в кров. До груп ризику належать люди, які вживають ін’єкційні наркотики, медичні працівники, майстри манікюру, тату, донори крові тощо. Крім того, гепатит C передається статевим шляхом. Лікується зазвичай протягом 12-24 тижнів. Сучасні препарати майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 95%.

Вірус гепатиту D  може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Вірус передається під час контакту з кров’ю або іншими фізіологічними рідинами інфікованої людини. Передавання від матері до дитини відбувається рідко.

Гепатит E — гостре інфекційне захворювання, яке за клінічними проявами подібне до гепатиту A. Вірус порівняно нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при кип’ятінні, під впливом антисептиків, однак може тривало зберігатися в прісній воді.

         Серед цих типів вірусів найбільшу проблему представляють вірусні гепатити В та С, які призводять до розвитку хронічного запалення печінки, розвитку цирозу та раку і спричиняють до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами.

В Україні, за оціночними даними, близько 1 400 000 осіб інфіковані вірусним гепатитом С, але під медичним наглядом перебуває всього 6,9%, близько 92 000 осіб. Вірусним гепатитом В, за оцінками експертів, інфіковані близько 600 000 осіб, під медичним наглядом перебуває ще менше — 3,3%, тобто близько 18 000 осіб. У Харківській області за 6 місяців 2023 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року відмічається зростання гострим  вірусним гепатитом В на 31,8%, хронічними вірусними гепатитами: В – у 2,3 рази, С – у 2,4 рази.   На жаль, більшість людей навіть не знають про свою хворобу і не отримують лікування.

Основними шляхами інфікування вірусними гепатитами В і С є парентеральний (під час контакту з кров’ю хворого, через приладдя для гоління, зубні щітки, хірургічні та стоматологічні інструменти, під час внутрішньовенних ін’єкцій, через заражені шприци, при переливанні зараженої крові), статевий, перинатальний (новонародженій дитині з молоком матері).

Вірусні гепатити можуть протікати без симптомів до того часу, поки не призведуть до серйозного ураження печінки. Тому важливо кожному пройти тестування на вірусні гепатити. Категорії населення, що мають підвищений ризик інфікування вірусними гепатитами (споживачі наркотиків; пацієнти, що перебувають на гемодіалізі; особи, що живуть з ВІЛ; медичні працівники, що контактують з кров’ю тощо), мають проходити тестування 1 раз на рік.

Щоб пройти тестування на вірусні гепатити В і С слід звернутися до сімейного лікаря або терапевта.

Одразу після встановлення діагнозу можна розпочати лікування. Вірусний гепатит С повністю виліковний за умови раннього початку лікування і відповідального відношення до терапії. Повне одужання від вірусного гепатиту В трапляється  рідко, але сучасні ліки дозволяють стримати розвиток ураження печінки.

Захиститися від захворювання на вірусні гепатити можна, дотримуючись таких правил:

  1. Не вживати некип’ячену воду, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану); перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;  чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:
    • індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх

зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

  • найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід

уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

  • татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним

обладнанням;

  • закривайте будь-які порізи або відкриті рани.
  1. Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Будьте свідомі, бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

В останні дні складаються сприятливі погодні умови для появи в наших лісах грибів. З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів. Про отруйні властивості грибів люди знали з давнини. Оповіді про отруєння грибами передавалися з покоління в покоління. Однак гриби продовжували вживати не дивлячись ні на що, адже при правильному приготуванні, дотриманні рецептури, з грибів виходить дуже смачна страва. Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада. Необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року. Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.

         Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). По-друге, в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту. У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

  • купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності висновків ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;
  • збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні на всі 100%
  • не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.

Не збирайте гриби:

  • навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, а також уздовж транспортних магістралей, залізничних доріг;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
  • в яких ви сумніваєтесь, не кладіть їх до кошика;
  • якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
  • не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Готуйте гриби правильно:
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;
  • обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
  • не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, котрі годують грудьми, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк, дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння;
  • не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
  • не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби – довше 2- 3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
  • суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;
  • не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких викличте «Швидку медичну допомогу». Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Одночасно, не очікуючи прибуття «швидкої», негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.

БУДЬТЕ СВІДОМІ БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ, РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Умови кредитування за державними програмами: «єОселя» та «Доступні кредити 5-7-9%»

Яким чином платник податку може отримати інформацію щодо відсутності податкової застави майна?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до статті 45 Закону України від 18 листопада 2003 року № 1255-IV «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» із змінами та доповненнями, держатель або реєстратор Державного реєстру обтяжень рухомого майна (далі – Державний реєстр) зобов’язані на запит будь-якої фізичної або юридичної особи надати завірений держателем або реєстратором Державного реєстру витяг з Державного реєстру. Пошук у Державному реєстрі може здійснюватися за реєстраційним номером запису та/або за найменуванням боржника, ідентифікаційним кодом боржника в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України, за індивідуальним ідентифікаційним номером боржника в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів. Держатель Державного реєстру зобов’язаний на запит бюро кредитних історій надавати витяги з Державного реєстру в електронному вигляді (у форматі бази даних), у разі наявності письмової згоди юридичних, фізичних осіб – власників рухомого майна.

Витяг з Державного реєстру свідчить про внесення записів про обтяження до Державного реєстру або про їх відсутність. У разі наявності обтяження у витягу вказуються всі наявні записи та відомості, що містяться в них.

Витяг надається у строк не пізніше трьох робочих днів із дня отримання держателем або реєстратором Державного реєстру відповідного запиту. Відмова в наданні витягу з Державного реєстру допускається лише в разі невнесення заявником плати за надання витягу.

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat