Небезпека лептоспірозу: шляхи зараження та профілактик

Забезпечення населення питною водою гарантованої якості залишається актуальним завданням у будь-яку пору року. Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області з метою підвищення обізнаності серед населення та на виконання рішення позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області від 16.01.2025, нагадує, що невідповідність питної води гігієнічним вимогам разом з іншими чинниками може виявитись причиною підвищення захворюваності серед населення на інфекційні захворювання, зокрема на лептоспіроз. Тим більше, що випадки захворювання вже зареєстровані протягом 2025 року на Львівщині та Полтавщині.
Майже вся територія України залишається ензоотичною щодо лептоспірозу. За останні роки простежується тенденція до збільшення рівня захворюваності. Нагадуємо, лептоспіроз – це гостре природно-вогнищеве зоонозне (спільне для людей і тварин) інфекційне захворювання, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією організму, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом тощо. За показником летальності та ступенем тяжкості лептоспіроз посідає одне з перших місць в інфекційній патології.
Мишоподібні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції в природі, від них заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється із сечею в зовнішнє середовище. У довкіллі він добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, вологих продуктах харчування тощо.
Як відбувається інфікування людини? Зазвичай люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, особливо літньому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Вхідними воротами в організмі людини для лептоспір є ушкоджена шкіра (подряпини, тріщини) та слизові (очі, рот, ніс).
Особливо уважними потрібно бути: особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних щодо лептоспірозу територіях; особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин; особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу; особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.
Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись нескладних та водночас необхідних правил:
- не вживайте для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел – для питних потреб використовуйте тільки кип’ячену воду або бутильовану з надійних джерел;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки перед вживанням їжі;
- уникайте купання у водоймищах зі стоячою водою або в тих, які використовують для водопою сільськогосподарських тварин;
- захищайте джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;
- проводьте регулярні заходи зі знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни при догляді за худобою – доцільно працювати в рукавичках, регулярно мити руки, не їсти і не палити під час роботи;
- працюючи на присадибній ділянці, остерігайтесь поранень – користуйтесь відповідним одягом та взуттям, захисними рукавичками;
- упорядковуйте території населених пунктів та власних садиб, не допускайте влаштування несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.
Важливо! При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І, звичайно, у жодному разі не можна займатися самолікуванням!