Профілактика норовірусної інфекції

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) посідають одне з перших місць серед усіх інфекційних захворювань. Влітку число ГКІ  завжди збільшується. Цьому сприяє висока температура повітря, при якій збудники інфекцій добре зберігаються на різних поверхнях.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються широкою розповсюдженістю, високою частотою розвитку тяжких форм і ускладнень, що несуть безпосередню загрозу для життя. До групи вірусних гастроентеритів (запалення шлунково-кишкового тракту) належить  норовірусна інфекція, збудником якої є вірус Норуолк (Норфолк).

Норовірусна інфекція («кишковий грип») – гостре високо контагіозне інфекційне захворювання людей, яке характеризується розвитком гострого гастроентериту та зневоднення.

Резервуаром і джерелом інфекції є хвора людина або носій.

Основний механізм передачі:

– фекально-оральний, який реалізується контактно-побутовим (через немиті руки, предмети побуту, посуд тощо);

– харчовий (при вживанні немитих овочів або фруктів, також найбільш небезпечним шляхом є вживання морепродуктів та їх недостатня термічна обробка).

Значно рідшими є водний та повітряно-крапельний шляхи передачі інфекції.

Інкубаційний період триває від 10 до 72 годин.

Норовірусна інфекція вражає всі вікові групи. Найбільш поширений норовірус серед дітей,  осіб літнього віку та пацієнтів з ослабленою імунною системою, які  є групою ризику та у закритих колективах.

Норовіруси  досить резистентні і мають високу стійкість щодо фізичних і хімічних чинників, можуть довгостроково, більше 28 днів,  зберігати свої інфекційні властивості на різних видах поверхонь. Вологе прибирання із звичайними миючими та спиртовмісними засобами не забезпечує знищення вірусу. Вірус стійкий до висихання, заморожування, нагрівання до 60 градусів, проте ці віруси швидко гинуть  під час обробки хлорвмісними дезінфікуючими засобами.

Для профілактики норовірусної інфекції необхідно проводити комплекс заходів як для запобігання інфекційних хвороб з фекально-оральним механізмом передачі, а саме:

 – ретельне дотримуватися правил особистої гігієни -мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці;

– слід ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування;

– вживати гарантовано безпечну воду і напої;

– при купанні в басейнах і водоймах уникати попадання води в рот;

– унеможливлення контактів із людьми, які мають найменші прояви нездоров’я, особливо розлади травлення.

Пам’ятайте! Неухильне дотримання правил особистої гігієни та рекомендованих правил безпеки – збереже Ваше здоров’я!!!

 

   Богодухівське районне управління Головного управління

   Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat