Обережно! Кишковий єрсиніоз!

У цей непростий для нас усіх час, у зв’язку із дією воєнного стану та тим, що велика кількість людей вимушені покинути місця постійного проживання, треба бути особливо уважним до профілактики гострих кишкових інфекцій.

У весняний період, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий єрсиніоз. Особливо це захворювання небезпечне для дітей.

Єрсиніоз у дітей – це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Yersinea. Чим менша дитина, тим важче протікає захворювання. Поширюється інфекція тваринами (попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях, доступних для гризунів), характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем.

Турботливі батьки намагаються наситити дитячий організм натуральними продуктами з грядки, але часто доводиться задовольнятися старими запасами з льоху. Встановлено, що збудники кишкового єрсиніозу не тільки зберігаються при низькій температурі, але й не втрачають можливості до розмноження.

Небезпека єрсиніозу в тому, що він здатний імітувати інші патології. Хвороба часто перебігає, «маскуючись» під різні захворювання: гострої респіраторної вірусної інфекції, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму.

Заходи профілактики єрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на умови зберігання та обробки продуктів:

– ретельне миття рук, фруктів, овочів;

– для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (підвали, льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфекційними засобами, просушити стелажі й тару;

– не слід купувати фрукти й овочі з ознаками псування, перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою й обливати кип’яченою водою;

–  готові до вживання продукти й страви зберігати окремо від сирих продуктів;

– проводити боротьбу з переносниками інфекції (дератизацію).

За перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, розладі кишківника, блювоті, болях у животі) необхідно звернутись до лікаря, повідомити спеціалістів, які продукти  вживались в останні дні й чи є вдома гризуни.

Дотримуйтесь цих правил і пам’ятайте, що хворобі легше запобігти, ніж її лікувати.

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat