22 липня Всесвітній день мозку

Головний мозок вважається командним пунктом в організмі, оскільки відповідає за роботу всіх внутрішніх органів і систем. Будь-який збій у роботі головного мозку призводить до серйозних порушень життєдіяльності.
Захворювання головного мозку є причиною інвалідності номер один у всьому світі і є другою провідною причиною смерті. Основними захворюваннями, що вражають мозок, є інсульт, хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера, епілепсія, мігрень і розсіяний склероз.
Для збереження здоров`я мозку необхідно піклуватися про нього, дотримуючись здорового способу життя, зокрема: відмовитись від шкідливих звичок, робити фізичні вправи, гуляти на свіжому повітрі, дотримуватись режиму праці та відпочинку, збалансовано харчуватись.
Для покращення розумової активності необхідно вживати такі продукти:
– Жирна морська риба. Містить поліненасичені жирні кислоти омега-3, з яких виробляється мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон та необхідний для швидкої роботи мозку.
– Волоські горіхи – це ще одне джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), допомагає протистояти депресії.
– Чорниця – джерело антиоксидантів. Покращує пізнавальні функції і пам’ять.
– Какао. У какао бобах міститься потужний антиоксидант флаванол, який покращує кровообіг в мозку.
– Яйця. Джерело якісного білка, жирів і вітамінів. В яйцях міститься холін, який допомагає зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин.
– Броколі – це джерело вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку.
– Сочевиця – джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах, що забезпечує ясність розуму і підвищує швидкість мислення.
– Хліб з борошна грубого помелу. Дозволяє мозку зарядитися енергією на весь день.
Для ефективного тренування мозку рекомендується тримати мозок у формі, варто читати, вивчати іноземні мови, розгадувати кросворди, грати в шахи, вирішувати головоломки, збирати пазли тощо.