Профілактика захворювання гепатитами

28 липня відзначається Всесвітній День боротьби з гепатитом. Перший Всесвітній День боротьби з гепатитом був ініційований у 2008 році. Ініціатором проведення Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом виступив Світовий Альянс з проблем гепатиту. Згодом, в 2010-му році, на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, цей інформаційний та пам’ятний День було вирішено встановити і відзначати щорічно 28-го липня.

Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця» Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е.

Вірус гепатиту A (жовтуха) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом через уживання забруднених харчів або води. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Проблема водного фактору передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є аварії на підприємствах водопостачання та водовідведення,  дощові паводки, що провокують вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.  Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

Недуга не провокує розвиток хронічної хвороби печінки.

Гепатіт В передається через контакт із кров’ю або іншими рідинами організму інфікованої людини. Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Регулярний прийом медикаментів стримує розвиток вірусу та запобігає розвитку цирозу печінки.

Гепатит С передається шляхом проникнення вірусу в кров. До груп ризику належать люди, які вживають ін’єкційні наркотики, медичні працівники, майстри манікюру, тату, донори крові тощо. Крім того, гепатит C передається статевим шляхом. Лікується зазвичай протягом 12-24 тижнів. Сучасні препарати майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 95%.

Вірус гепатиту D  може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Вірус передається під час контакту з кров’ю або іншими фізіологічними рідинами інфікованої людини. Передавання від матері до дитини відбувається рідко.

Гепатит E — гостре інфекційне захворювання, яке за клінічними проявами подібне до гепатиту A. Вірус порівняно нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при кип’ятінні, під впливом антисептиків, однак може тривало зберігатися в прісній воді.

         Серед цих типів вірусів найбільшу проблему представляють вірусні гепатити В та С, які призводять до розвитку хронічного запалення печінки, розвитку цирозу та раку і спричиняють до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами.

В Україні, за оціночними даними, близько 1 400 000 осіб інфіковані вірусним гепатитом С, але під медичним наглядом перебуває всього 6,9%, близько 92 000 осіб. Вірусним гепатитом В, за оцінками експертів, інфіковані близько 600 000 осіб, під медичним наглядом перебуває ще менше — 3,3%, тобто близько 18 000 осіб. У Харківській області за 6 місяців 2023 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року відмічається зростання гострим  вірусним гепатитом В на 31,8%, хронічними вірусними гепатитами: В – у 2,3 рази, С – у 2,4 рази.   На жаль, більшість людей навіть не знають про свою хворобу і не отримують лікування.

Основними шляхами інфікування вірусними гепатитами В і С є парентеральний (під час контакту з кров’ю хворого, через приладдя для гоління, зубні щітки, хірургічні та стоматологічні інструменти, під час внутрішньовенних ін’єкцій, через заражені шприци, при переливанні зараженої крові), статевий, перинатальний (новонародженій дитині з молоком матері).

Вірусні гепатити можуть протікати без симптомів до того часу, поки не призведуть до серйозного ураження печінки. Тому важливо кожному пройти тестування на вірусні гепатити. Категорії населення, що мають підвищений ризик інфікування вірусними гепатитами (споживачі наркотиків; пацієнти, що перебувають на гемодіалізі; особи, що живуть з ВІЛ; медичні працівники, що контактують з кров’ю тощо), мають проходити тестування 1 раз на рік.

Щоб пройти тестування на вірусні гепатити В і С слід звернутися до сімейного лікаря або терапевта.

Одразу після встановлення діагнозу можна розпочати лікування. Вірусний гепатит С повністю виліковний за умови раннього початку лікування і відповідального відношення до терапії. Повне одужання від вірусного гепатиту В трапляється  рідко, але сучасні ліки дозволяють стримати розвиток ураження печінки.

Захиститися від захворювання на вірусні гепатити можна, дотримуючись таких правил:

  1. Не вживати некип’ячену воду, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану); перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;  чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:
    • індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх

зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

  • найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід

уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

  • татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним

обладнанням;

  • закривайте будь-які порізи або відкриті рани.
  1. Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Будьте свідомі, бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO