Порядок отримання довідки про несудимість.

В сучасному житті довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, а скорочено «довідка про несудимість» необхідна кожній людині, яка хоче оформитись на роботу, взяти участь у тендері, здійснити усиновлення чи встановити опіку, отримати дозвіл на придбання, зберігання та носіння зброї та набоїв до неї, тощо.

Довідка про несудимість – це документ, який засвідчує, що людина не притягувалася до відповідальності за злочини,  знята, погашена судимість і людина не в розшуку.

Порядок отримання довідки про несудимість здійснюється відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 30.03.2022 № 207 «Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України».

Довідка може видаватися  особі, яка досягла 14 років за її особистим запитом у письмовій  або електронній формі.

Отримати дану довідку можливо у два способи:

електронний варіант – довідка надійде на вказану у формі заповнення електронну адресу;

паперовий варіант – довідку можна забрати у бажаному ТСЦ МВС.

Для отримання довідки в електронному вигляді необхідно перейти на сайт Електронні інформаційні  послуги https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing :

Перейти на вкладку отримати витяг;

Обрати яким чином ви будете підтверджувати свою особу, використовуючи електронний підпис чи BankID;

Перевірити свої дані, поставити відмітку для надання дозволу на обробку своїх даних та натиснути кнопку далі;

Заповнити місце реєстрації, ( у разі зміни ПІП, зазначити що саме змінювали та яке ПІП було раніше), вибрати мету отримання довідки,  який тип витягу необхідний повний чи скорочений, вказати Ваш номер телефону,  електрону адресу та натиснути кнопку надіслати запит.

Якщо обираєте «скорочений» тип витягу, це значить, що довідка включатиме лише відомості про відсутність/наявність судимості. Обравши «повний» тип витягу, ваша довідка включатиме відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

Також отримати довідку про несудимість в електронному вигляді можливо через застосунок «Дія» для цього достатньо перейти за посиланням: https://diia.gov.ua/services/categories/gromadyanam/dovidki-ta-vityagi

Якщо Ви плануєте подати запит у письмовій формі для отримання довідки про несудимість, вам необхідно особисто або уповноваженою у встановленому порядку особою – представником (наприклад батьками) звернутися до територіального сервісного центру Міністерства внутрішніх справа України (далі – ТСЦ МВС), незалежно від реєстрації місця проживання, маючи при собі документ, що посвідчує його особу. Якщо запит подається через представника, додатково необхідно надати документ, що посвідчує особу представника; оригінал та копія документа, яким уповноважено представника;

Готову довідку про несудимість  в паперовому вигляді можна отримати лише в тому ТСЦ МВС, до якого ви зверталися в письмовій формі.

Довідка про несудимість надається протягом 30 календарних днів.

Довідка про несудимість видається безкоштовно.

У разі тимчасового або постійного перебування особи за межами держави довідку про несудимість можна отримати в посольствах або консульських установах України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти