Профілактика отруєнь грибами
У зв’язку із початком грибного сезону та з метою здійснення профілактичних заходів серед населення Держпродспоживслужба попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Для запобігання отруєнню грибами рекомендуємо:
вживати гриби промислового виробництва;
купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках;
збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що воні є їстивними;
не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності;
не куштувати сирі гриби на смак;
вдома гриби потрібно ретельно промити, зняти з капелюшка слизьку плівку;
гриби підлягають кулінарній обробці в день збору;
Категорично заборонено збирати гриби:
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
Перша допомога в разі отруєння грибами:
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.