Забезпечення гендерної рівності при отриманні безоплатної правової допомоги

Для реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року ✅ важливо підвищувати рівень правової обізнаності населення щодо різних форм і проявів дискримінації, домашнього насильства та насильства за ознакою статі, наявних механізмів захисту від дискримінації та насильства.

Одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері надання безоплатної правової допомоги в Україні, є доступність☝️такої допомоги для всіх категорій осіб, що мають право на її отримання та не допускається❌ застосування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Відповідно до статі 8 Закону України 📄 «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну первинну правову допомогу, включає такі види правових послуг:
☑️ надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;
☑️ складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
☑️ надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.
Надання безоплатної вторинної правової допомоги передбачає такі види правових послуг:
☑️захист;
☑️ здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
☑️складення документів процесуального характеру забезпечується певним категоріям осіб, визначених статтею 14 цього Закону.

📌 Щодо передбаченого порядку звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги, то вони подаються особами до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем фактичного проживання таких осіб незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.
Інформацію щодо актуальних адрес центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги можна, зателефонувавши за Єдиним номером системи безоплатної правової допомоги ☎️ 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.

❗️Для отримання безоплатної правової допомоги дистанційно можливо за уніфікованим лінком https://linktr.ee/legalaid.gov.ua, обравши відповідний онлайн ресурс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові органи

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти