КУДИ В УКРАЇНІ МОЖНА ПОСКАРЖИТИСЯ НА ДИСКРИМІНАЦІЮ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ?

Чи часто жінки та чоловіки 🚻 зустрічаються з дискримінацією❓ Чи багато з нас взагалі можуть ідентифікувати цю проблему в побуті❓ Щоб вирішувати проблему, потрібно її бачити, знати нормативну базу та інструменти захисту своїх прав. Консультацію на цю тему підготувала фахівчиня Криворізький місцевий центр з надання БВПД
Ольга Северін.
🙎‍♀️ Якщо говорити про гендерну дискримінацію простими словами – законодавством визначено, що людину не можуть обмежувати в якомусь праві тільки через те, що вона має певну стать 🚹🚺. Таке можливо лише за наявності обґрунтованої мети і у належний спосіб. Тож варто розібратись, чи завжди мета, з якою обмежують права жінок або чоловіків, обґрунтована.
Що не можна вважати дискримінацією
Законодавчо передбачені норми, які не вважаються дискримінацією за ознакою статі, це:
❎ спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини (випадки, коли тільки в силу фізичних особливостей та необхідності виконання природної функції народження і вирощування дітей жінки потребують більшої підтримки);
❎ обов’язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;
❎ різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом (у силу фізичних особливостей жінок і чоловіків);
❎ особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їх репродуктивного здоров’я;
❎ позитивні дії (створення додаткових можливостей, спрямованих на усунення юридичної чи фактичної нерівності у можливостях жінок і чоловіків щодо реалізації прав і свобод.
Куди звертатись у випадку дискримінації за ознакою статі❓
➡️ У залежності від ситуації, яка склалась внаслідок дискримінації за ознакою статі, особа має право звернутись за захистом порушених прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Письмові звернення до Уповноваженого можна надсилати за адресою: 📨 вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; на електронну пошту: 📧 hotline@ombudsman.gov.ua.
➡️ В Україні також діє Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації громадської організації «Ла Страда» – ☎️ 0 800 500 335 або короткий номер з мобільного 116 123, а також Урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства 1547.
➡️ Якщо під час вчинення дискримінації за ознакою статі наявний склад адміністративного або кримінального правопорушення, тоді за захистом порушеного права потрібно звернутись до органів поліції.
➡️ Потерпілий від дискримінації за ознакою статі може звернутись за захистом свого порушеного права до суду та має право на відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих їй унаслідок дискримінації за ознакою статі.
➡️ Для отримання правової допомоги потерпілі від дискримінації за ознакою статі мають право звернутись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Повний текст консультації – за посиланням http://bit.ly/3etLazS

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO