З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ГРОМАДО!!!

1

07 листопада 2017 року на І  сесії VIІІ скликання (вона була, до слова, першою серед тих громад Харківської області, де вибори відбулися 29 жовтня)  Коломацький селищний голова Володимир ГУРТОВИЙ  прийняв урочисту присягу на вірність громаді, а 26 депутатів селищної ради набули своїх депутатських повноважень. Отже, рівно рік Коломацька селищна рада як орган місцевого самоврядування працює на  розвиток Коломацької територіальної  громади, яку в силу об’єднання прийнято називати об’єднаною або ОТГ, як і інші громади в  Україні, що об’єдналися.

Строк невеликий, але громада живе,  розвивається, будує перспективи і втілює в життя свої поточні плани. Про це говорить Володимир  ГУРТОВИЙ, Коломацький селищний  голова.

Рік був складним, але цікавим і результативним, – вважає очільник ОТГ. З 01 січня селищна рада представляє інтереси  об’єднаної громади,   охоплює всі сфери її життєдіяльності: освіту (школи, заклади дошкільної освіти, БДЮТ, дитяча музична школа, відділ освіти, молоді та спорту); охорону здоров’я (первинна й вторинна ланки медицини); соціальний захист (відділ з надання соціальних послуг, служба у справах дітей та сім’ї), культуру (сільські клуби, районний БК, бібліотеки), спорт, старостинські округи, інфраструктуру.

Був він також і неоднозначним. З однієї сторони багато вже зроблено, а з іншої, існує ще багато планів, які, до того ж,  зіштовхуються з різними перепонами на шляху їх реалізації. Але завдяки наполегливій праці працівників і жителів громади, допомозі підприємців і підприємств на території громади  та державних органів є впевненість у тому, що всі наші напрацювання  і перспективи будуть реалізовані та служитимуть на благо Коломаччини.

Перше, на що звертає увагу Володимир Григорович, Коломацька ОТГ – єдина в Харківській області, яка об’єднала всі  сільські та селищну ради в районі, так звана громада – район. Не має потреби  коментувати відношення до об’єднання районних гілок  влади, ми домовились домовлятися, знайшли спільні точки дотику спільних проблем. На рівні облради, обласної державної адміністрації, особисто голови Харківської ОДА Юлії СВІТЛИЧНОЇ ми маємо дієву підтримку. І ця підтримка грає важливу позитивну роль у розвитку громади.  Мешканці ж Коломаччини  в переважній більшості підтримують курс громади, за що їм велика вдячність. Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування ми можемо сміливо назвати  своїм куратором у сфері набуття позитивного досвіду життя в статусі об’єднаної громади. Зараз на основі очікувань та потреб мешканців за допомогою спеціалістів цього Центру ми  формуємо стратегію розвитку ОТГ, реалізуючи яку будемо продовжувати  нести якісні зміни у життя  людей.

Після об’єднання життя  не стало гіршим, навіть навпаки  –  і це найголовніше.  Коли мова йде про перші кроки, перші  досягнення, потрібно розуміти, що це колосальна праця, оскільки на порядку денному постійно виникають безліч питань, які треба невідкладно вирішувати. Так, труднощів вистачало і вистачає. Адже працювати ми почали з чистого аркуша. Були проблеми з реєстрацією – треба було зробити це в найстисліші строки, але не все залежало від нас. Процедуру ліквідації сільських рад, що приєднались до Коломацької селищної ради,  відповідно до чинного законодавства, ми запустили з перших днів, але через бюрократичні перепони до її завершення наближаємось лише тепер. Ми прийняли у  своє підпорядкування одразу всі заклади комунальної власності та соціальні об’єкти. І сьогоднішній висновок: хоч було дуже нелегко – це був правильний крок.  Селищний бюджет на 2018 рік довелося розробляти в надщвидкому темпі в умовах передачі – приймання майна, закінчення календарного року, формування нової управлінської команди та  структур. Після виборів, зазначає очільник ОТГ, сільські голови  згідно з чинним законодавством автоматично стали в.о. старост. Частина спеціалістів прийшли до нас працювати із районних структур. Усіх працівників приєднаних сільських  рад ми постарались працевлаштувати. Кадрові зміни були мінімальними.  Скільки б там не було скептицизму й критики на нашу адресу, але  з 02 січня запрацювали всі структурні підрозділи селищної ради, в кінці місяця всі одержали заробітну плату.

До питань бюджету. Якщо порівняти зведений бюджет об’єднаних сільських і селищної рад  за 9 місяців 2017 року і бюджет ОТГ за 9 місяців 2018 року, то цифри свідчать про збільшення  доходів громади. Але, водночас, разом з додатковими надходженнями додалися і нові витрати, і нові проблеми. Левову частку нашого бюджету ми віддаємо на освіту (55%), охорону здоров’я  (15%), тому що розуміємо, що наші діти, наші люди – це головне. Зрештою,  я не прихильник порівняння догромадівського і нинішнього бюджетів – уточнює Володимир  ГУРТОВИЙ. Це абсолютно різні бюджети, різне їх наповнення, різне використання. Порівнювати будемо  2019 з 2018 роком і наступні – це вже будуть так звані бюджети ОТГ.

За 10 місяців життєдіяльності у новому форматі (з новим бюджетом та повноваженнями) нам  вдалося зробити суттєві зрушення, передбачені  Планом соціально-економічного розвитку громади на 2018-2020 роки. 

У населених пунктах громади за участю  жителів, підприємців  і територіальних підприємств першочергово проводиться благоустрій території,  ремонт  доріг, обкошування їх узбіч,  догляд за кладовищами та  інші відповідні роботи. 

У зв’язку з об’єднанням громади збільшилось територіальне навантаження на КП “Коломацьке ВУЖКГ”, яке до цього обслуговувало лише два населених пункти смт. Коломак та с. Новоіванівське,  надаючи  послуги з водопостачання, благоустрою та ритуальні. Нині  ж силами та засобами підприємства за кошти селищного бюджету обкошуються узбіччя доріг, видаляються аварійні дерева на території всієї громади, утримуються в належному санітарному стані парки, сквери та кладовища в смт. Коломак та Новоіванівці, вивозиться безкоштовно для населення сміття з усіх густонаселених сіл та смт. Коломак. Слід зазначити, що в об’єднаній громаді поширили догромадівський досвід с. Шелестове – підсобні робітники по благоустрою кладовищ з весни до осені забезпечують на цвинтарях порядок – викошують трав’янисту та дрібнокущову рослинність, згрібають посохле листя й бур’ян тощо.

Відзначає Володимир Григорович  і такі основні досягнення й надбання громади, які стали можливими завдяки об’єднанню.

Придбано Шкільний автобус,  асенізаційний автомобіль, три дитячих майданчики, меблі та обладнання  для освітніх закладів, в т.ч. – 82 парти для 1-х класів за програмою НУШ, путівки  до дитячих оздоровчих закладів  для оздоровлення та відпочинку 18 дітей. Проведено тендер по придбанню спецтехніки для благоустрою.  Кожну гривню, отриману з податків, як субвенцію чи у вигляді спонсорської допомоги спрямовуємо  на вирішення проблем громади.

Здійснено: капітальний ремонт частини покрівлі та поточний ремонт спортивної зали Різуненківського ліцею,  капітальний ремонт із застосуванням енергозберігаючих заходів (заміна 172- х вікон) у всіх трьох ліцеях громади; капітальний ремонт підлоги  спортивної зали Коломацького ліцею ім. Героя Радянського Союзу І.Є.Єгорова, капітальний ремонт паркану Новоіванівського ДНЗ, капітальний ремонт тротуарного покриття на території Шелестівського ліцею, та  по  вулицях Корольова,  Гетьмана І. Мазепи в смт. Коломак; капітальний ремонт адміністративної будівлі по вул. Гетьмана І. Мазепи, 2 в смт. Коломак; заміна  23 вікон в адміністративній будівлі по вул. Гетьмана І. Мазепи, 17; облаштування вуличного освітлення по вул. Піддубного, пров. Піддубного та вул. Д. Бєдного в смт. Коломак, по вул. Усачова в селі Шелестове; ремонт доріг по вулицях Єгорова, Гетьмана І.Мазепи, Чайковського в смт. Коломак та по вул. Зерновій в с. Шелестове, ремонт пішохідних доріжок по вул. Єгорова в смт. Коломак; будівництво нової водопровідної мережі для покращення водопостачання на вул. Корольова в смт. Коломак; облаштування торговельного майданчика в смт. Коломак.

Встановлено: в’їзний знак “Коломак”,  6 павільйонів для очікування транспорту, додаткові контейнери для сміття, огорожу біля Будинку культури,  торговельного майданчика, Публічної бібліотеки селищної ради, багатоквартирного будинку по вул. Гетьмана І.Мазепи в смт. Коломак, на кладовищі в с. Трудолюбівка, на дитячому майданчику в с. Покровка, три ігрові дитячі майданчики в смт. Коломак та Новоіванівці.  Підключено вуличне освітлення  в селах Шляхівського старостинського округу – Латишівка, Кисівка, Шляхове. Поруч з цим виконано багато дрібних, але необхідних  справ, проводиться  щоденна рутинна робота з благоустрою.

Предметом нашої посиленої уваги є, продовжує Володимир Григорович,  турбота про пільгові та малозабезпечені верстви населення – ми виплачуємо одноразову допомогу, надаємо матеріальну підтримку, організовуємо прийоми, зустрічі, свята для учасників бойових дій, АТО, ООС, афганської війни, ліквідаторам наслідків Чорнобильської АЕС, ветеранів Другої світової війни, матерів – героїнь.

Не треба закликати когось у свідки, всі  бачать  значне й  успішне пожвавлення культурно – мистецьких заходів. спортивної роботи.  Це і масові  святкування, як то: 25 – річчя  Коломацького району, Весняна масляна, День дітей Дні села, участь у Слобожанських передзвонах і Слобожанському ярмарку, і професійні, народні та історичні свята, і відновлені дискотеки в населених пунктах, і “Наше караоке”, і робота бібліотек громади  та інші заходи, утримання двох хорових колективів.  Серед спортивних досягнень я б виділив найважливіше: поруч з основними командами в дорослих чемпіонатах громади й району грають дублюючі склади з числа юних футболістів.

У громаді запроваджено присвоєння звання “Почесний громадянин Коломаччини”, випуск інформаційного бюлетеня “Вісник Коломаччини”,  ведення веб – сторінки “Коломацька об’єднана територіальна громада” в Фейсбуці. Продовжується  ведення офіційного  сайту  селищної ради.

За кожною названою й неназваною доброю справою, підкреслює в розмові очільник об’єднаної громади   стоять конкретні імена й  прізвища. Хочу подякувати всім,  хто словом, а головне ділом допомагав і допомагає розбудовувати нашу громаду. Дякую депутатам, членам виконкому, всім керівникам  підприємств, організацій та установ, приватним  підприємцям, своїм колегам, облдержадміністрації, обласній раді, райдержадміністрації, райраді, однодумцям, простим жителям за підтримку у розвитку громади та її добробуту, зростання економічного, духовного  та культурного потенціалу Коломаччини, завдяки кому наш марафон добрих справ у громаді зробив перші успішні кроки. Вірю в подальшу співпрацю. Адже, усе, що наразі зроблено в громаді – зроблено завдяки спільним зусиллям  всіх вас, всіх нас, плюс дієва підтримка області.  А значить всі разом жителі Коломаччини  заслуговують на те, щоб пожинати урожай людської вдячності. 

Тож, в цей святковий день скажемо разом: НАША ГРОМАДА –  ДЛЯ НАС НАЙКРАЩА. Хай завжди тут панують мир та злагода, бо за цим – наш добробут, наш спокій і наша впевненість у завтрашньому дні! З днем народження, громадо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO