СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЩО ПОТРІБНО ПАМ’ЯТАТИ ВСІМ








Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, встановлені главою 1 розділу XIV «Спеціальні режими оподаткування» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Зокрема, зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (підпункт 298.1.2 пункту 298.1 статті 298 ПКУ).
Слід зазначити, що ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.
Разом з тим, згідно з частиною першою статті 251 Цивільного кодексу України від 16 січня 2002 року № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі – ЦКУ), строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.
Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (частина перша статті 252 ЦКУ).
Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (частина п’ята пункту 254.5 статті 254 ЦКУ).
Отже, для новостворених фізичних осіб – підприємців, у яких 10-ий день з дня їх державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день, термін подання заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплати ПДВ, переноситься на перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем.
Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що Законом України від 15 березня 2022 року 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Кодексу, зокрема, підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу доповнено новим п. 21.
Так, п. 21 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу встановлено, що за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 Кодексу до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 Кодексу, у розмірі, що не перевищує 16 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція у вакуумній упаковці.
За перший квартал 2023 року в Україні зареєстровано 9 випадків ботулізму. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідування 9 випадів ботулізму з 12 постраждалими. Летальних випадків не було.
За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 5 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція), 3 випадки пов’язані з вживанням рибної продукції домашнього приготування, придбаної через інтернет замовлення, та придбаної у місці стихійної торгівлі. Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник ботулізму широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
Вегетативні форми і спори ботулізму виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Якщо інфікований продукт твердо фазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий.
Перші ознаки захворювання з’являються через 3- 6 годин, але може пройти від 2 до 7 діб. З’являється нездужання, слабкість, головний біль, запаморочення, нудота, нерідко-блювота. Температура може бути нормальною. Наростають симптоми ураження нервової системи – слабкість зору, «туман» в очах, двоїння предметів. Змінюється тембр голосу – він стає хриплим, сиплим, потім беззвучним. Після цього настає розлад ковтання і жування, поступово порушується дихання, наростає м’язова слабкість, хворий не може тримати голову, вона хилиться набік.
Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
– насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
– не їсти консерви із найменшим здуттям кришки або при підозрі на недоброякісність;
– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.
Продукти, що стали причиною зараження, підлягають повному знищенню, неприпустимо викидати їх у зовнішнє середовище або згодовувати тваринам.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Богодухівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області