Вторинний тютюновий дим – невидимий вбивця

За даними ВООЗ тютюнова епідемія є однією з найбільш серйозних небезпек для здоров’я людини, що виникали в світі. Щорічно від неї гине більше 8 мільйонів чоловік. Понад 7 мільйонів випадків смерті відбуваються серед споживачів і колишніх споживачів тютюну, і більше 1,2 мільйона – серед людей, які не палять, але піддаються впливу вторинного тютюнового диму. Значна поширеність куріння серед дорослого населення передбачає майже неминучий вплив вторинного тютюнового диму (ВТД) на дітей і дорослих, які не курять.

Вторинний тютюновий дим – це дим, яким сповнене повітря в ресторанах, офісних приміщеннях або інших закритих приміщеннях, де люди споживають такі тютюнові вироби, як цигарки і кальянний тютюн. У тютюновому димі міститься понад 7000 хімічних речовин, з яких щонайменше 250 завдають шкоди здоров’ю, а не менше 69 – є відомими канцерогенами. Навіть якщо провітрити накурене приміщення, ці небезпечні сполуки нікуди не зникають.

Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує! У дорослих вторинний тютюновий дим викликає серцево-судинні та респіраторні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця і рак легенів.

Для маленьких дітей головним джерелом тютюнового диму є батьки і інші члени сім’ї, які палять. Материнське куріння зазвичай є найбільшим джерелом тютюнового диму через кумуляцію його впливу впродовж вагітності і тісну близькість з матір’ю впродовж раннього періоду життя.

Материнське куріння впродовж вагітності є головною причиною синдрому раптової смерті немовлят (“смерть у колисці, а також інших порушень здоров’я, зокрема низької ваги при народженні та порушеної функції легенів (причиною бронхіту, пневмонії, кашлю і хрипів, нападів астми), інфекцій середнього вуха, і, можливо, серцево-судинних і неврологічних ускладнень.

Оскільки діти менші на зріст і дихають частіше, ніж дорослі, за такий же проміжок часу вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослі.

Саме тому все більше країн приймають закони про заборону куріння в громадських місцях і приміщеннях. Це дієвий захід, який захищає здоров’я людей, які не палять, заразом він не шкодить економічної діяльності та сприяє відмові курців від куріння.

 Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що в Україні діє Закон  України № 1978-IX від 16 грудня 2021  року “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо, а саме:

  • заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, як це вже є із

сигаретами та електронними сигаретами (зокрема, школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця), розширення переліку місць, де куріння заборонено;

  • запровадження медичних попереджень на пачках електронних

сигарет та рідин до них, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65 % від розміру упаковки;

  • заборона продажу сигарет зі смаками та ароматами(фруктів, ягід чи

солодощів) – наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння;

  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів,

електронних сигарет і рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

Нагадуємо, що з 11 липня 2022 року Законом були запроваджені додаткові правила щодо захисту бездимного середовища, зокрема заборонено куріння, вживання та використання: пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння; трав’яних виробів для куріння; предметів, пов’язаних із їх вживанням; тютюнових виробів; кальянів; електронних сигарет та  розширено перелік місць, де заборонено куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів, а саме:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

7) у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

10) у приміщеннях гуртожитків;

11) на дитячих майданчиках;

12) у місцях загального користування житлових будинків;

13) у підземних переходах;

14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

15) на вокзалах та станціях;

16) на зупинках громадського транспорту.

Також забороняється  відводити місця для куріння у приміщеннях підприємств та установ усіх форм власності.

Необхідно, щоб кожна людина могла дихати повітрям, вільним від тютюнового диму. Активізувати зусилля по боротьбі проти тютюну можуть звичайні  люди, які можуть зобов’язатись ніколи не вживати тютюнові вироби. Ті, хто вже вживає тютюн, може відмовитися від цієї звички або звернутися за відповідною допомогою, що також збереже їх здоров’я, а також захистить людей, що піддаються пасивному курінню, перш за все дітей, інших членів сім’ї та друзів.

Будьте здорові та бережіть своє життя та  життя ваших рідних!

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat