Увага! Гострий вірусний гепатит А

Згідно з повідомленнями Міністерства охорони здоров’я у Вінницькій області оголосили про надзвичайну ситуацію та посилили протиепідемічні заходи через спалах гепатиту А.

Гепатит А – це вірусна інфекція, яка вражає печінку. Захворювання викликається вірусом гепатиту А (HAV) і в основному передається через вживання зараженої їжі та води або через прямий контакт з інфікованою людиною. Вірус зазвичай зустрічається у фекаліях інфікованих людей і може поширюватися, якщо не дотримуватись належної гігієни рук або при вживанні зараженої їжі чи води.

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими. Найпоширеніші симптом: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця, важкість у правому підребер’ї,

потемніння сечі (до кольору пива).

Щоб уберегтись від захворювання на вірусний гепатит А:

  1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету і після контакту зі сміттям.
  2. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням не менше 10 хв.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Довідково: на позачерговому засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. У регіоні посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог на ринках міста й області, запроваджено тимчасову заборону на ярмарки. У Вінниці триває дистанційне навчання. Також проводяться додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення та харчовими продуктами. В області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей, які проживають спільно, або близьких, з ким контактували напередодні захворювання.

Перший випадок захворювання на гепатит А у Вінницькій громаді зафіксували 16 жовтня. Станом на 18.00 годину  01.11.2023 року зафіксовано вже 262 випадки захворювання.

Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. Попередньо розглядають чотири різні джерела інфекції – вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочна продукція на ринках або ж стихійних точках продажу продуктів.

Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Обстежено більше 30 проб з різних рівнів центрального водогону. Всі результати – негативні, вірусу гепатиту А не виявлено. Досліджено більше 50 проб води з акваматів, також вірусу не виявлено. Пошук джерела інфекції продовжується.

На запрошення Центру громадського здоров’я в Україну (ЦГЗ) прибули представники Місії Всесвітньої організації охорони для вивчення ситуації щодо вірусних гепатитів (ВГ). Серед учасників Місії – представники штаб-квартири ВООЗ, Європейського регіонального бюро та офісу ВООЗ в Україні.

З 30 жовтня по 3 листопада проходить низка зустрічей представників Місії, Міністерства охорони здоров’я, Центру та передових медичних установ, що здійснюють діагностику, лікування та вивчення вірусних гепатитів. Моніторинг реальної ситуації, пов’язаної з вірусними гепатитами в Україні – особливо важливий у часи повномасштабної війни в Україні. Активні бойові дії та інші наслідки, пов’язані зі збройною агресією, такі як масова міграція, ускладнений доступ до медичної допомоги тощо,  значно підвищує ризики поширення захворюваності. Тому мета Місії полягає у вивченні ситуації щодо вірусних гепатитів у контексті пандемії Сovid-19 та сьогодення в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну та наданні рекомендацій щодо реагування на виклики, пов’язані з діагностикою, лікуванням та профілактикою вірусних гепатитів А, В та С, а також сприянні Україні у відновленні інфраструктури охорони здоров’я та підвищення якості та доступності послуг, пов’язаних з ВГ.

 

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat