Правильно облаштовуйте колодязь!

Проблема забруднення питної води є актуальною для населення, особливо сільського, яке користується місцевими джерелами (колодязями та свердловинами). Люди повинні самі дбати про стан води в індивідуальних колодязях. Вода на сільських територіях здебільшого забруднена нітратами та бактеріями.  Забруднення відбувається внаслідок природних причин, але частіша причина цього – діяльність людини. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби, коли в колодязі попадають трупи гризунів тощо. Забруднити  питну воду можуть  і весняні паводки,  дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води й різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у ній шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є  кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка в порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка в зовнішньому середовищі. Саме ця властивість кишкової палички використовується як санітарно-бактеріологічний показник забруднення води.

Для того, щоб убезпечитися від вживання неякісної питної води, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  рекомендує власникам шахтних колодязів дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, під час їх облаштування та утримання, а саме:

  • ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від нього, навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя;
  • наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;
  • колодязі слід розташовувати на території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

Єдиний спосіб оцінки якості та безпечності питної води – проведення лабораторних досліджень атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичні властивості води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. У зв’язку з цим рекомендуємо власникам колодязів  проводити аналізи води щороку.

Як уже раніше повідомлялось, 16 жовтня 2023 року на Вінниччині було зафіксовано перший випадок захворювання на гепатит А, 31 жовтня оголошено про надзвичайну  ситуацію та застосовано посилені протиепідемічні заходи, щоб локалізувати поширення вірусу. На Харківщині станом на 8 грудня  зареєстровано 13 поодиноких випадків інфікування вірусом гепатиту А, торік упродовж аналогічного періоду було зафіксовано 11 випадків.

Під час перевірок фахівці Держпродспоживслужби встановили два фактори, які вказують на причини спалаху. Перший – це безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. З 403 відібраних зразків з системи централізованого водопостачання, громадських водогонів, річок та стічних вод – вірусу гепатиту A не виявили. Однак за мікробіологічними показниками майже в 30% проб зафіксували перевищення за бактеріологічними показниками. Це другий фактор. Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж.

Під постійний контроль, для забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою, підпадають лише джерела громадського користування, тоді як приватні, що є чи не на кожному сільському подвір’ї, перевіряють тільки на запит власників. Тому кожен власник індивідуального джерела водопостачання має пам’ятати, що питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Облаштовуйте колодязі правильно та захистіть себе від інфекційних захворювань.

             Богодухівське районне управління Головного управління

                    Держпродспоживслужби в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Центральна влада

Силові структури

Місцева влада

Корисна інформація

Історія краю. Мазепа

Контакти

https://opusiptv.com/ - SEO -

istanbul avukat

-

loodgieter rotterdam