Кишковий ієрсиніоз
Ієрсиніоз — це група гострих інфекційних захворювань, які викликаються бактеріями роду Yersinia. Ієрсиніоз залишається актуальною проблемою сучасної інфектології через поліморфність клінічної картини, неспецифічність проявів та труднощі в діагностиці, а також через можливість розвитку генералізованих форм інфекції, які закінчуються летально. Це захворювання передається аліментарним шляхом і характеризується інтоксикацією, з переважним ураженням шлунково-кишкового трактату, опорно-рухового апарату та шкіри. Збудники іерсиніозної інфекції широко розповсюджуються в природі, ними забруднений ґрунт полів, хворіють тварини, риби, птахи, вони знаходяться на поверхні овочів, коренеплодах, пилу, повітрі і воді водойм.
Основними переносниками ієрсиніозу для людини є не тільки хворі люди, а і гризуни, собаки, коти, свині, велика рогата худоба, птахи, кролі та ін. Людина інфікується від тварин не лише контактно-побутовим шляхом, але і фекально-оральним (харчовим) шляхом (тобто при вживанні їжі і води, які були забруднені екскрементами тварин), який, у більшості кількості випадків, є найрозповсюдженішим.
Важливо знати! Збудник ієрсиніозу довгий час може знаходитись і розмножуватись на різних продуктах харчування – на кондитерських виробах і хлібах (до 16 – 25 днів), молочних (до 17 днів), вершковому маслі (до 124 днів), на овочах ієрсинії можуть зберігатися в 3-х місяців.
Ієрсиніоз вражає всі вікові групи. Більш важчі форми відмічаються у дітей молодшого віку, у дорослих часто проходять легкі і безсимптомні форми хвороби.
Основні симптоми хвороби є біль в животі, нудота, блювота, загальна слабкість, біль в м’язах, суглобах, лихоманка, озноб, діарея, висип на долонях и підошвах. Схожі симптоми можна спостерігати при гастроентеритах будь-якої етіології.
Пік захворювання припадає на осінній і весняний періоди.
Профілактика ієрсиніозу.
Для того, щоб уникнути захворювання на ієрсиніоз, бажано дотримуватись:
– правил зберігання овочів, фруктів (особливо весною в овочесховищах) та інших продуктів, правил приготування їжі, а також правил особистої гігієни;
– не слід купувати, зберігати та вживати в їжу овочі, фрукти та ягоди із ознаками псування;
– для приготування салатів та інших страв із овочів та фруктів, які вживаються в сирому вигляді, необхідно ретельно їх відбирати, мити, чистити;
– окремо необхідно обробляти свіжу капусту, моркву, цибулю при підготовці салату. Редис, будь-яку зелень необхідно ретельно перебрати, замочити у воді, потім промити під проточною водою;
– заправляти салати з овочів слід безпосередньо перед використанням;
– м’ясо, птиця та інші продукти тваринного походження необхідно піддавати достатній термічній обробці (варити, смажити, тушити до повної готовості);
– для пиття використовувати якісну питну воду (кип’ячену або бутильовану, фасовану в заводській упаковці);
– готові до вживання продукти і страви потрібно зберігати окремо від сирих продуктів (м’ясо, птиця, яйця, риба, овочі та фрукти).
– харчові продукти в холодильнику, зберігати в закритих контейнерах або пакетах;
– для обробки сирих та готових продуктів необхідно використовувати роздільний кухонний інвентар і посуд (роздільні дошки, ножі, миски);
– приміщення для зберігання харчових продуктів, необхідно захищати від проникнення гризунів та птахів;
– вчасно проводити дератизаційні заходи!
При перших ознаках захворювання необхідно звернутись до лікаря, згадати і повідомити його, які продукти вживались в останні дні, і чи є вдома гризуни.
Дотримуйтесь цих правил і пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області